#

Yoga bij Stress, Burn-out en Corona herstel

Yoga bij stress, burn-out en coronaherstel

Een burn-out en een covid-19 besmetting kunnen zorgen voor langdurige klachten. Deze yoga is er op gericht om het lichamelijk en geestelijk herstel te bevorderen.

Iedereen wordt weleens geconfronteerd met stress; het leven kan soms veel van ons vragen en het kan lastig zijn om aan alles te kunnen voldoen.

Als stress (spanning) te lang aanhoudt, raken lichaam en geest uit balans.
Je voelt je moe, onrustig, geprikkeld, somber en je ervaart weinig energie en inspiratie.
Het kan zelfs overgaan in een burn-out; hierbij raak je zowel fysiek als emotioneel uitgeput en kun je weinig tot niets presteren.

Na een COVID-19 besmetting kan het lichaam ontregeld zijn.

Een infectie met COVID-19 kan gevolgen hebben voor alle organen, zoals longen, hart en de hersenen. De klachten kunnen per persoon verschillen. 

Veel voorkomende klachten die langdurig kunnen aanhouden zijn onder andere: verlies van reuk en smaak, vermoeidheid, niet tegen fysieke of mentale inspanning kunnen (stress), spierpijn en spierzwakte, benauwdheid, hartproblemen en geheugenproblemen.

Herken je jezelf in bovenstaande? Dan zijn deze lessen heel geschikt voor jou!

Hoe kan yoga helpen bij herstel?
Wanneer je langere tijd te veel stress ervaart en te weinig ontspant, dan gaat het lichaam in een constante actieve modus. Door het gebrek aan ontspanning en rust kunnen er allerlei symptomen ontstaan zoals: verhoogde spierspanning, snellere ademhaling, rusteloosheid en snellere hartslag. Dit kan op den duur leiden tot een burn-out.
Bij overmatige stress en burn-out  ontstaat er een disbalans tussen denken, voelen (emoties) lichaam en energie. In de yogalessen proberen we eerst het denken, de emoties en het lichaam tot rust te brengen om vervolgens weer het evenwicht te herstellen.
Dit doen we door middel van zachte fysieke houdingen (Integrale Hatha Yoga), ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen. De ademhalingsoefeningen spelen een belangrijke rol tijdens deze lessen om het lichaam weer te reguleren en te ontspannen.
Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt hierbij gestimuleerd.

Omdat je in een periode van veel stress gemakkelijk overprikkeld raakt, zorgen we ervoor dat de groepen klein blijven. Deze lessen bestaan dan ook uit maximaal 10 deelnemers.

Naast yoga bij stress, burn-out en corona herstel, zijn ook de Yoga Nidra lessen geschikt.
We raden je aan om beide typen lessen te proberen.

Yoga Nidra
Yoga Nidra betekent Yoga slaap of droomloze slaap. Het is een effectieve methode om het lichaam tot diepe ontspanning te brengen, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel.
Bij het beoefenen van Yoga Nidra breng je het lichaam in een slaaptoestand, terwijl je geest wakker blijft. Tijdens deze oefening hanteer je een bepaald voornemen, die je voor jezelf herhaalt, waardoor je op een andere bewustzijnslaag kunt werken aan geestelijk en lichamelijk herstel. Het is een oefening van ongeveer 30-45 minuten waarin het zelfherstellend vermogen van het lichaam optimaal kan werken.

Een Yoga Nidra les begint met een aantal eenvoudige lichaamsoefeningen die voor iedereen toegankelijk zijn. Door de aandacht hierbij in het lichaam te houden, kun je je tijdens de daarop volgende Yoga Nidra beter ontspannen. In deze les worden slechts enkele eenvoudige lichaamshoudingen gedaan, de nadruk ligt meer op de Yoga Nidra.

Integraal herstelprogramma bij stress, burn-out en corona:

  • Naar wens een gratis en vrijblijvend gesprek om je wensen te bespreken
  • Direct starten met de yogalessen
  • Keuze uit 2 lessen: Yoga bij stress, burn-out en coronaherstel en/of Yoga Nidra *
  • Kleine groepen van maximaal 10 personen met een vaste docent
  • Praktische oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt herhalen
  • Na de yogales mogelijkheid om na te praten onder het genot van een kopje thee
  • Naar wens Ayurvedische massage (deze behandeling wordt aanbevolen)

We raden je aan twee yogalessen per week te volgen, maar dit mag natuurlijk ook minder zijn.

Opbouw van de lessen Yoga bij stress, burn-out & corona herstel
De les begint vaak met een ademhalingsoefening om het denken tot rust te laten komen. Daarna worden er fysieke houdingen (integrale hatha yoga) gedaan, die de spieren helpen ontspannen. Ook leer je bewust te worden van je lichaam en je leert je (fysieke) grenzen te respecteren, zodat je dit ook in het dagelijks leven kunt doen. Hiermee kun je verdere klachten voorkomen. Er wordt afgesloten met een korte ontspanningsoefening van 10- 15 minuten, voor een volledige ontspanning van lichaam en geest.
In deze les is er meer aandacht voor fysieke houdingen dan bij de Yoga Nidra les.

Integrale Hatha yoga
De fysieke houdingen zorgen ervoor dat het lichaam spanning los gaat laten, zenuwen tot rust komen en de gedachtestroom afneemt. Gaandeweg kun je het lichaam steeds bewuster gaan voelen, waardoor er lichaamsbewustzijn ontstaat. Hierdoor kun je leren, ook in het dagelijks leven, je fysieke grenzen aan te voelen en te leren respecteren.
Naast het creëren van lichaamsbewustzijn geven de houdingen het lichaam nieuwe energie, vitaliteit en kracht. De oefeningen zijn toegankelijk voor iedereen en kunnen worden aangepast aan een ieders mogelijkheid.

Ademhalingsoefeningen
Door bewuste ademhalingsoefeningen bewerkstellig je een rustige ademhaling.
Een rustige ademhaling zorgt ervoor dat het lichaam, hartslag, denken en emoties tot rust komen.

Ontspanningsoefeningen
Korte ontspanningsoefeningen aan het einde van de les zorgen voor een verdieping van de rust.

Aanvullende behandelingen en activiteiten
Naast de yogalessen bieden we ook aanvullende behandelingen en activiteiten aan, die je kunnen helpen te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Naast het bevorderen van de ontspanning zorgen ze er ook voor dat het lichaam wordt voorzien van nieuwe energie, kracht en vitaliteit. Je kunt ook een massage boeken, of deelnemen aan de ademlessen of het Zen uurtje.

Ayurvedische massage
Ayurvedische massage maakt gebruik van verschillende massagetechnieken om het teveel aan afvalstoffen, veroorzaakt door stress, af te voeren. Deze reiniging heeft invloed op het gehele lichaam en geeft daardoor weer nieuwe energie. Een Ayurvedische massage is hierdoor een waardevolle aanvulling op je weg naar herstel.

Meer informatie over de Ayurvedische massages? Klik hier.

KOM JIJ EEN LES ERVAREN EN DE SFEER PROEVEN?

Je bent van harte welkom! Meld je aan voor jouw gratis* proefles naar keuze. 

Of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Bottom Image