#

Over Mariska van Harten

Over Mariska van Harten

Ik ben Mariska van Harten en werk (naast de yoga) als verpleegkundige in de thuiszorg.
 
Een aantal jaar geleden leerde ik Michaela kennen in een periode waarin het zo wel lichamelijk als mentaal niet zo goed met me ging. Michaela heeft me toen geadviseerd om een yoga les te proberen. Ondanks dat ik zeer sceptisch was over yoga kwam halverwege deze les eindelijk de gedachtestroom tot rust, na de eindontspanning ervaarde ik een ontspanning en rust die ik al heel lang niet gekend had. Vanaf dat moment ging ik wekelijks naar de yoga. Toen ik merkte dat mijn fysieke klachten ook verminderde, kwam ik steeds vaker naar de yoga. Al snel werd de yoga een leefwijze en wilde ik steeds meer leren over de yoga.
 
Waarna ik besloot om de opleiding tot docent integrale hatha yoga voor beginners te gaan volgen, bij de Integrale yoga Nederland. Vanaf dag 1 wist ik dat deze opleiding was wat ik zocht. Om de opleiding volledig af te kunnen ronden werd van me verwacht dat ik stagelessen zou geven. Ik zag hier als een berg tegenop en besloot dat ik na die
lessen nooit les zou gaan geven. Echter na de 2 verplichte stagelessen was er bij mij iets geraakt en wilde ik juist alleen nog maar lesgeven en zoveel mogelijk mensen van de voordelen van yoga laten profiteren.
 
Zo gezegd zo gedaan. Ondertussen geef ik minimaal 7 yogalessen per week en heb ik de volgende opleidingen met succes afgerond:
– Docent Integrale hatha yoga voor beginners
– Geestelijk genezen
– Docent Integrale hatha yoga voor gevorderden
– Docent Seniorenyoga
– Ademdeskundige
– Docent Integrale hatha yoga deel 3
Maar hiermee is mijn verlangen naar kennis en ervaring over en met yoga niet gestild. Ik zal mezelf dan ook blijven ontwikkelen met opleidingen en workshops. 
 
Zo ben ik ondertussen een door Stoelyoga Nederland en Vlaanderen gecertificeerd Stoelyoga docent.

De yoga heeft mij zoveel goeds gebracht, mentale rust en stabiliteit, maar ook mijn lichamelijke klachten zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Mijn wens is om zoveel mogelijk mensen deze voordelen te laten ervaren.

Door mijn werk in de thuiszorg zie ik dagelijks wat het ouder worden met de mens doet, zowel lichamelijk als mentaal. Door de yogalessen die ik geef en mijn eigen ervaringen, weet ik wat de voordelen van yoga kunnen zijn voor het (ouder wordende) lichaam. En waarom dit niet combineren? Om deze redenen ben ik me, naast de lessen voor volwassenen, meer en meer gaan richten op de senioren- en stoelyoga. 

Naast de yogalessen die ik geef, ondersteun ik Michaela en Irma met het bijhouden van de website, de webshop en Mica Yoga TV maar ook bij het organiseren van workshops en evenementen.

Zo zie je maar, dat de juiste persoon ontmoeten je leven een totaal andere wending kan geven en in mijn geval, mijn passie en levensdoel laten vinden. Ik ben Michaela dan ook enorm dankbaar voor alle kansen, steun en geduld die ze mij bied!

Bottom Image